Nr. 26 Telegrafas

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. „Telegrafas“, esantis legendinėje miesto dalyje su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą, ketvirtus metus iš eilės nepalieka geriausiųjų šalies restoranų trisdešimtuko. Tiesa, kol kas jam dar nepavyko perkopti į pirmąjį dešimtuką. Užtat šiemet restorano vadovai atskleidė žinią, kuri tai gali pakeisti. Nuo 2020 m. sausio iki tų pačių metų pavasario yra suplanuota pilna „Telegrafo“ renovacija. Tobulės ne tik restorano interjeras, kuris skaičiuoja aštuntus metus, bet ir meniu koncepcija.

Faktai

ŠefasVytautas Alekna
Jo mėgstamiausias prieskonis  juodieji pipirai
Restorano vadovasLaura Jasevičiūtė ir Simona Maironytė
Virtuvės tipasmoderni europietiška
Darbo laikaspusryčiai I-V 7:00-10:30, VI-VII 7:00-14:00, pietūs I-V 12:00-15:00, vakarienė I-VII 18:30-22:30
AdresasUniversiteto g. 14. Vilnius, Lietuva
Internetegoo.gl/fZerkC
Veikia nuo2012 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina30 Eur (šalto – 18 Eur)
Vienu metu čia telpa50 sėdimų vietų
Terasayra
Pusryčiaiyra (I-V 7:00-10:30, VI-VII 7:00-14:00)
Dienos pietūsyra (I-V 12:00-15:00)
Šunimsnedraugiški

Vieta 2016 m. Nr. 17
Vieta 2017 m. Nr. 26
Vieta 2018 m. Nr. 25

KODĖL VERTA APLANKYTI? Meniu kainos čia nesikeičia jau trečius metus. Tokių vietų, ypatingai restoranų versle Vilniuje, tikrai nėra daug. Be to, šis restoranas turi vieną didžiausių vyno kortų Vilniuje, kuri pernai buvo pripažinta geriausia šalyje. Čia yra ir „Atelier“ vyno baras, o iš viso daugiau nei 500 skirtingų šio gėrimo rūšių. Nepasiklysti pasirinkime padės vienas žymiausių Lietuvos someljė Martynas Pravilonis. Galiausiai „Telegrafo“ aptarnavimas yra labai aukšto lygio, todėl jis tik papildys apsilankymo šiame restorane patirtį.

MENIU TRUMPAI. Šefas skiria dėmesio modernios lietuviškos virtuvės identiteto paieškoms, tačiau valgiaraštyje daugiau europietiškos virtuvės patiekalų (vis tik tai yra viešbutyje esantis restoranas).

Per pastaruosius metus meniu atsirado dar daugiau mėsos patiekalų bei patiekalų „nuo griliaus“. O kaskart naujas meniu „Telegrafe“ yra pristatomas kiekvieno sezono pirmąją dieną. Didžiausiu šefo įkvėpimu visais metų laikais tampa gamta. Konkrečios idėjos į meniu dažniausiai sugula iš įspūdžių patirtų trumpesnėse ar ilgesnėse kelionėse: „Nuo 4 metų žvejoju, o nuo 9 m. esu skautas – šie hobiai yra didelė mano gyvenimo dalis, kai nesu virtuvėje“.

Šefo meilė gamtai ir tarptautiniai viešbučių tinklo „Kempinski“, kuriame įsikūręs restoranas, standartai lemia atsakingą restorano požiūrį į aplinką. Į tvarumą čia dedama išties daug pastangų tiek išpildant meniu, tiek kuriant tvarią restorano aplinką: atsisakyta plastikinių šiaudelių, bet kokių popierinių servetėlių, didelė dalis produktų, ypatingai garnyrui ir ypatingai vasarą, keliauja iš vietinių ūkininkų ir pan.

Galiausiai, maistas „Telegrafe“ yra ne tik gardus, bet ir sveikas – užkandžiai gaminami be riebalų, o desertai – be šokolado, prie karštųjų patiekalų vietoj kroketų ar bulvyčių patiekiamos sveikos, įdomios ir gardžios garnyrų alternatyvos. Pavyzdžiui, 2019 m. vasaros meniu rasite marmurinio ešerio sevičę, šparagų salotas, kumato pomidorų gaspačo, juodąjį karališką ešerį, voveraičių virtinukus, alaus pyragą ir pan.

KULINARINIAI HITAI. Vis dar tas pats – Žemaitijos lobiai (30 Eur). Tai – elnienos iš Žemaitijos miškų patiekalas, kuris šioje vietoje, rodos, yra absoliučiai nepakeičiamas. Tačiau šefas Vytautas Alekna netrukus planuoja pristatyti antrąjį šio restorano „signature dish“, kurį tobulina jau kone pusmetį.

ŠEFAS. V. Alekna šefo karjerą pradėjo prieš aštuonerius metus restoranuose „River Side“ ir „La Esperanza“. Nuo pat „Telegrafo“ atidarymo jis prisijungė prie „Kempinski Hotel Cathedral Square“ komandos ir per beveik šešerius metus restorane sėkmingai pakilo karjeros laiptais. Jau antrus metus jis dirba vyriausiuoju „Telegrafo“ šefu. Vytautas stažavosi „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane „Kinn Kinn“ (Kopenhaga) ir dalyvavo daugelyje kitų mokymų.